Genealogie familie Van de(r) Tonnekreek
Voorna(a)m(en):  Familienaam: 
[Geavanceerd zoeken]  [Familienamen]

Wessel Frederik van der Tonnekreek

Mannelijk 1926 - 2015  (89 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Wessel Frederik van der Tonnekreek 
  Geboren 10 mrt 1926  Amsterdam, , Noord-Holland, Netherlands Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Adres Wessel Frederik van der Tonnekreek 
  Adres:
  Heiderand 1
  Leersum, Leersum 3956 VG 3956 VG 
  Militaire dienst 8 okt 1946  Voorschoten, , Zuid-Holland, Netherlands Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  bij de Koninklijke Marine 
  • Na de eerste militaire vorming werd hij, via het toen nog in Londen gevestigde Royal Netherlands Naval Headquater geplaatst op de Engelse marinebasis HMS "Excellent" te Portsmouth. Hier werd, omdat in het na-oorlogse Nederland daartoe de mogelijkheden ontbraken, marinepersoneel voor diverse technische vakken opgeleid. Voor de administratie van het daar in opleiding zijnde marinepersoneel beschikte de Koninklijke Marine over een eigen kantoortje dat werd bemand door een officier (LTZ1) en 5 schrijvers. Een aardige bijkomstigheid was dat dit kleine ploegje 'vaste bemanning' onder de orde en gebruiken van de Royal Navy vielen. Dat betekende niet alleen Engels eten, maar ook iedere dag een 'mok' rum (niet veel meer dan 2 slokken). Een recht dat ooit door admiraal Nelson voor de schepelingen was ingesteld.

   Tijdens deze periode ontstonden in Nederlands-IndiŽ de zogenoemde ębĽpolitionele actiesę/bĽ. Deze acties zijn de militaire operaties die Nederland op Java en Sumatra tegen de uitgeroepen Republiek IndonesiŽ ondernam in de periode 21 juli tot 5 augustus 1947 (eerste actie) en 19 december 1948 tot 5 januari 1949 (tweede actie). Deze acties vonden plaats tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Afgezien van de politionele acties had deze oorlog meestentijds het karakter van een guerilla die werd gevoerd door de Indonesische nationalisten tegen de Nederlandse troepen.
   Nederland erkende de Republiek niet als een onafhankelijke staat, maar beschouwde haar als een opstandige beweging in de kolonie Nederlands-IndiŽ. Daarom bezigde men de term 'politionele actie', mede in de hoop hiermee buitenlandse kritiek op het militaire optreden af te zwakken.
   Tijdens beide politionele acties telde de Nederlandse troepenmacht in IndonesiŽ, met inbegrip van het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger (KNIL), ębĽmeer dan 100.000 manę/bĽ. Het grootste deel hiervan werd bij de acties ingezet. Deze omvang maakte duidelijk dat van een beperkte 'politieactie', zoals de Nederlandse regering het probeerde voor te stellen, geen sprake was. In totaal lieten ębĽbijna 5000 Nederlandse militairen het levenę/bĽ, waarvan ongeveer de helft door gevechtshandelingen en de overigen ten gevolge van ziekten en ongevallen. Aan Indonesische zijde viel een veelvoud daarvan: naar schatting 150.000.

   Om de Nederlandse troepen te versterken werd Wessel op 30 juli 1947 met het SS "Volendam" overgevaren naar Nederlandsch-IndiŽ. Inmiddels begonnen enkele landen, waaronder Engeland, i.v.m. de politionele acties een boycot tegen Nederland. SS "Volendam" probeerde op de rede van Malta vers drinkwater te verkrijgen hetgeen werd geweigerd. Dit had tot gevolg dat de voorraad zoet water uitsluitend nog voor eten en drinken mocht worden gebruikt. Voor douchen ed moest men zeewater gaan gebruiken en aan alle opvarenden werd daarvoor speciale zoutwaterzeep verstrekt. Tot overmaat van ramp brak aan boord typhus uit. Vanaf dat moment mocht er alleen nog gekookt water, zoals thee worden gedronken. In Aden werd een ernstig ziek patient van boord gehaald om opgenomen te worden in een Engels militair hospitaal. In de Indische Oceaan stierf een marinier aan de ziekte en kreeg een zeemansgraf.

   Na aankomst op 1 september 1947 in Batavia werden alle militairen gedurende enkele weken in quarantinekampen opgenomen. Een hondertal marinemannen ging naar kamp Tjililitan. Na de quarantaineperiode werd Wessel geplaatst op het Departement van Marine in Batavia en gehuisvest in Marinekazerne Weltevreden.
   Wessel werd op 1 december 1947 bevorderd tot schrijver 2e klasse en op 1 december 1948 zelfs tot schrijver der 1ste klasse.

   Na afloop van de politionele acties vertrok Wessel op 14 mei 1949 uit IndonesiŽ per MS "Johan van Oldenbarnevelt". Dit schip was op 11 mei vertrokken uit Soerabaia met 116 militairen en 16 vrouwen en kinderen. In Priok werden nog 42 militairen (waaronder Wessel Frederik) en 7 vrouwen en kinderen ingescheept. Onderweg werd een dochtertje voor LTZ2 Adams geboren. Op 28 mei kwam het schip aan in Suez en op 9 juni 1949 in Nederland aankwam.

   Via Hr.Ms. Wachtschip "Amsterdam" en de Alexanderkazerne in Den Haag ging hij op 4 augustus 1949 met groot verlof na een dienstplicht van 34 maanden.

   Tijdens de dienstperiode werd hem het Ereteken voor "Orde en Vrede" toegekend.
  Naam Ton 
  Beroep 1950 
  vertegenwoordiger bij een kleine Pakking en Rubbergroothandel 
  • Wessel beschouwde deze baan als leerschool voor het volgende 'grote' werk.
  Beroep 1953  Alkmaar, , Noord-Holland, Netherlands Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  bij NV Eriks 
  • Wessel begon als verkoopleider met de opgedane kennis bij het vorige bedrijf. Eriks NV was eveneens een groothandel in pakking, rubber en appendages, maar veel groter dan het eerste bedrijf en met een zeer groot marktaandeel in Nederland. Vanaf 1972 maakte hij deel uit van de adjunct-directie tot aan zijn pensionering in 1989.
  Phone 0343452352 
  Overleden 24 apr 2015  Leersum, , Utrecht, Netherlands Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Persoon-ID I363  vdtonnekreek
  Laatst gewijzigd op 5 okt 2015 

  Vader Arie van der Tonnekreek,   geb. 7 mrt 1896, Haarlemmermeer, , Noord-Holland, Netherlands Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 16 okt 1958, Amsterdam, , Noord-Holland, Netherlands Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 62 jaar) 
  Moeder Frederika Hendrika Geertruida Kok,   geb. 17 dec 1897, Kampen, , Overijssel, Netherlands Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 29 jan 1979, Leersum, , Utrecht, Netherlands Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 81 jaar) 
  Getrouwd 9 apr 1919  Amsterdam, , Noord-Holland, Netherlands Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gezins-ID F123  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Kinderen 
   1. Robert van der Tonnekreek,   geb. 11 jun 1958, Loosdrecht, , Utrecht, Netherlands Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 6 okt 2002, San Jose, CaliforniŽ, Verenigde Staten Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 44 jaar)
   2. C. van der Tonnekreek
  Laatst gewijzigd op 29 dec 2007 
  Gezins-ID F134  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - 10 mrt 1926 - Amsterdam, , Noord-Holland, Netherlands Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsMilitaire dienst - bij de Koninklijke Marine - 8 okt 1946 - Voorschoten, , Zuid-Holland, Netherlands Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsOverleden - 24 apr 2015 - Leersum, , Utrecht, Netherlands Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 

 • Foto's
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926
  Met groep collega's tijdens plaatsing HMS Excellent in Portsmouth, Engeland. WFvdT staand rechts.
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926
  In tropenuniform tijdens politionele acties in Batavia, Nederlands-IndiŽ
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926
  op 80-jarige leeftijd

  Documenten
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926, medaille 1951
  medaille Orde en Vrede
  Het ereteken wordt toegekend aan de militairen van de krijgsmacht, die in het toenmalige Nederlands-IndiŽ, dan wel daaropvolgend IndonesiŽ, en aangrenzende zeegebieden, in het tijdvak aanvangend op 3 september 1945 en eindigend op 4 juni 1951 tenminste drie maanden in werkelijke dienst zijn geweest.
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926, boek
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926, boek
  Wessel Frederik ('Ton') schrijft op hoge leeftijd een standaardwerk over strijkbouten.
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926, boek in krant
  Tonnekreek, van der, Wessel Frederik, *1926, boek in krant
  In het 'Brabants Centrum' van 28 jan 2010 verschijnt een artikel over de presentatie van het boek van 'Ton'.