Jan van 't Geloof 1905 - 1983

Jan van 't Geloof werd geboren op maandag 17 april 1905 in Dirksland als zoon van veldarbeider Arie en Arendje Wiegel. Jan was een nakomertje in het gezin met totaal 8 kinderen, Govert (15 jaar), Mijndert (13 jaar), Willempje (11 jaar), Leendert (9 jaar), Jannetje (8 jaar), Annetje (7 jaar) en Anthonia (5 jaar).

  Jan samen met zijn broers
  huwelijksfoto Jan en Kaatje

Jan trouwde op 21-jarige leeftijd met de evenoude Kaatje van Noord. Kaatje trouwde uit het ouderlijke huis aan de Molendijk in Nieuwe-Tonge. Zij vestigden zich in Battenoord in een winkeltje in kruidenierswaren en klompen. Anna, de moeder van Kaatje, had dit winkeltje voor hen gekocht (lening). Het stond onder de dijk bij een sluisje waar het water van de haven de polder in stroomt. Jan was pee-reder (in het najaar als de suikerbieten aan de kade lagen, nam hij monsters om het suikergehalte van de bieten te bepalen) in dienst van de suikerfabriek in Dinteloord. Het overige deel van het jaar was hij los arbeider op het land. Alles bij elkaar hadden ze het financieel prima. Hoewel het een oud huisje was, waar de kachel vaak binnen rookte en er ook nog eens muizen in huis waren, waren ze gelukkig. In augustus 1928 werd Aat (Arendje Johanna) geboren.

  het huisje in Battenoord

Rond 1931 verhuisden ze naar de Voorstraat 16 in Middelharnis, waar ze zetbaas waren van een Velo-zaak (wasmachines, meubels ed Velo is -als Velaundry - opgericht in 1901 als fabrikant van wasmachines; faillissement 2005). Toen brak echter de crisis uit en Jan fietste overal heen om de centen op te halen van de spullen die hij op afbetaling had verkocht. Ook probeerde hij onderweg nog wat te verhandelen o.a. drop, lapjes stof. Hij fietste heel wat af, tot ver in Zeeland toe. Uiteindelijk stopten ze met de Velo en verhuisden naar de Dirk Bosstraat 25 in Middelharnis. Vandaar naar de Burgermeester Zaaierslaan 5. Hij werd weer landarbeider en werkte toen ook veel bij zijn broer Cor. Dat was hard werken voor weinig geld, wat hij zaterdagsavonds om 17.00 uur ging halen. Dan sprak Cor nog een uur met hem over het werk. Eenmaal zijn weekgeld ontvangen, snel naar huis en dan kon Kaatje nog haar boodschappen gaan halen. Ze verhuisden van de Paulina v. Weellaan 14, Dirksland naar de Wilhelminialaan 6 voor een verschil van 50 cent aan huur. In juni 1939 werd Annie (Johanna Wilhelmina) hier geboren.

  Jan op het land

Tijdens de oorlog probeerde Jan aan de kost te komen door illegaal vlees te slachten en vervolgens naar Rotterdam te smokkelen. Ook werden nog onderduikers verborgen in de Wilhelminalaan. Jan probeerde ook nog als ober en kok aan de slag te komen. Hij werkte aan het eind van de oorlog bij zijn zwager Cor Struik. Deze had een hotel in Roermond, Limburg, rond 1944, 1945. Daar kreeg hij een ongeluk met de lift, waardoor hij zijn been brak. Dit genas slecht en moest een paar keer opnieuw worden gezet. Hierdoor bleef hij de rest van zijn leven enigszins trekken met zijn been. Na de oorlog, in september 1946, werd Govert Arie als laatste van het gezin geboren. Inmiddels waren zijn zusjes Aat en Annie resp. 18 en 7 jaar.

   het gezinnetje: Jan, Annie, Aat, Govert en Kaatje
  Jan in de rubberfabriek

Op 8 april 1960 verhuisden ze naar de Oranjelaan 49. Op het land werkte Jan 'samen' met mevrouw Den Hollander "om den derden". Deze mevrouw had het land en betaalde het plantgoed en de mest. Jan deed al het werk (zaaien, onkruid wieden en oogsten). Dit zat wel eens mee, maar ook waren er jaren dat al het werk haast niets opleverde. Rond 1960 zei hij het landarbeid vaarwel en ging elke dag met de pont naar Hellevoetsluis om te werken in de rubberfabriek 'Helvoet'. Hier werkte hij tot aan zijn pensioen (1970, 65 jaar) in ploegendienst. Hele dagen achter grote persmachines en erg warm, maar financieel stukken beter dan vroeger.

Na zijn pensioen verdiende hij nog een centje bij en hadden ze samen een goede oude dag met een auto, waar ze veel van genoten. Op 12 maart 1982 verhuisden ze naar de bejaardenflat aan de Margrietlaan 24. Jan en Kaatje waren op dat moment 76 jaar.
Jan werd ziek en kreeg de ziekte van Parkinson. Hij moest verpleegd worden in Bloemendaal en daarna verhuisden ze in oktober 1983 naar het verpleegtehuis 'de Samaritaan' in Middelharnis. Kaatje verhuisde mee naar het complex en woonde daar op Koornlust 23. Na het overlijden van Jan in december 1983 bleef Kaatje daar wonen tot haar overlijden in augustus 2001.